home / omgeving_en_faciliteiten / cultureel
Cultureel
Urk is een levendig en karakteristiek vissersdorp, dat moet u eens beleven ! Voorheen een voormalig eiland, nu een plaats van meer dan 22.000 inwoners met een toonaangevende moderne vissersvloot en één van de grootste visafslagen van West-Europa.
Urk is een pittoresk dorp waar nog steeds het eilandgevoel kan worden beleefd met een wandeling onder leiding van een gids, door een doolhof van steegjes in de oude dorpskern, waar ieder huisje weer anders is. Verrassende doorkijkjes, knusse pleintjes, karakteristieke geveltekens en de vele sierlijke decoraties van ankers, scheepjes etc.
Met een bezoek aan het museum maakt u kennis met de geschiedenis en de cultuur en een klederdrachtpresentatie behoort tot de mogelijkheden.
Sta stil bij het gebeuren rond het vissersmonument en benut de mogelijkheden om in de kerken één van de 35 koren of mannenensembles te horen zingen.
Urk heeft een gastvrije bevolking met humor, hechte gemeenschapszin en nog steeds vele tradities en gebruiken.
Kom na al die gebeurtenissen tot rust op een bankje onder de vuurtoren. Bewonder het weidse uitzicht over het Ijsselmeer met de wisselende lichtinval en de voorbijkomende schepen.
U bent van harte welkom !
Voor meer tips en tochten door Urk verwijzen wij u door naar de website van Tourist Info Urk: www.touristinfourk.nl of bel: 0527-68 40 40.
Schokland (ca. 15 km van de camping)
Bij museum Schokland en bezoekerscentrum De Gesteentetuin komt de eeuwenoude geschiedenis tot leven. Op het voormalige eiland Schokland, in 1995 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed, waar de wind met je haren speelt en de weidsheid als een zee de aandacht trekt, is de strijd tegen het water nog altijd tastbaar. Maar de zee is niet meer. Schokland is sinds de inpoldering in 1942 een eiland op het droge. Kom en ontdek het bijzondere Schokland. Museumrestaurant Schokland verwelkomt je met heerlijke koffie of een smakelijke lunch.
Gemeente Noordoostpolder (rondom Urk)
Mensenhanden hebben het water verdreven, maar zonder water heeft de polder geen enkel recht van bestaan.
Langgerekte akkers, in elk jaargetijde weer anders van kleur en gewas, wind die soms zachtjes, soms stevig, door je haren gaat. In welke hoek van de polder je ook bent; altijd weer die kenmerkende dijk in de verte die het 'nieuwe land' omzoomt.
Noordoostpolder bevindt zich maar liefst 6 meter onder zeeniveau (NAP). Je loopt er letterlijk op de zeebodem. Het water uit, voorheen, de Zuiderzee is weggepompt en de zeebodem is gecultiveerd door duizenden pioniers. En dat verhaal kom je overal nog tegen. De polder werd volledig op de tekentafel ontworpen. Strakke lijnen vormden het landschap en dat is nog steeds te zien. Vanuit de lucht zien de akkers eruit als een schilderij van Mondriaan, zeker als de enorme tulpenvelden in het voorjaar bloeien.